Adrian Paunescu si Mizil-ul

Am auzit de Mizil de copil. Bateam drumul la bunicii din Prahova cu trenul, iar din 1975 cu Daciile din dotarea familiei Tanase de la Moinesti. In acea perioada trecem aproape lunar prin Mizil, nu imi displacea, odata tin minte ca la intoarcere intr-o duminica am oprit si la parterul unui magazin universal era o cofetarie deschisa (singura) si am mancat o savarina delicioasa.

Dupa 1980 am inceput sa fac ochi si cu urechile ciulite la Europa Libera am descoperit uratenia lumii si in particular uratenia Mizilului. Drumul national era strajuit de cladiri in paragina, cu garduri daramate, din care ieseau puradei infasurati in fuste. Avea un aspect de favela braziliana, cum am vazut mult mai tarziu la TV, dar fara pitorescul dansatorilor de samba. Cred ca aveam sentimentul pe care il exprima uneori fiica mea gen ” iti multumesc Doamne ca nu m-am nascut aici”, desi Moinestiul din acea perioada avea parte de cocioabele si ghetoul lui (locuiam chiar la marginea lui).

Perioada 1990-1995 pentru mine a fost mai rau ca in comunism. Eram tineri, frumosi, o familie fericita, dar saraca, iar saracia din jurul nostru era si mai mare. Am mai trecut prin Mizil si i se dusese buhul ca e un oras unde se moare de foame.

Acum in Mizil nu se mai moare de foame! 🙂  Ba chiar se produce foarte multa mancare la Ana & Cornel, Carmistin si altii. Si orasul arata ceva mai bine, stiam mai de mult asta, dar astazi mi-am facut timp cateva minute sa pozez zona pietonala din centru si de pe partea opusa a DN la spital.

In fata spitalului am descoperit statuia lui Adrian Paunescu – poetul si senatorul de la Barca. Nu i-am inghitit niciodata poeziile, erau prea de „Goga & Cosbuc”, eu preferam ceva mai modern. Dar i-am apreciat spectacolul facut cu cenaclul cu toate exagerarile lui patriotarde si comunistoide. Ce treaba are Adrian Paunescu cu Mizilul? Nici una! Primarul care a dezvelit statuia in 2012 declara „in ultimii sai ani de viata, poetul Adrian Paunescu a fost un apropiat al orasului Mizil si al meu, in mod special. Mai mult decat atat, maestrul Paunescu a participat de foarte multe ori la Mizil la actiuni culturale, fiind, de asemenea, presedintele a doua dintre editiile «Concursului national de creatie literara, poezie si proza», care s-au organizat sub egida Primariei Mizil si a Asociatiei Culturale «Agatha Grigorescu Bacovia”.  Domnul primar l-a inventat pe Paunescu ca personalitate mizileana. desi pe Wikipedia sunt pomenite patru personalitati, printre care si Grigore Tocilescu.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s